Orgel

1878

In april verlaten enkele honderden leden, onder leiding van dominee Mosselmans, de Hervormde gemeente. Ze vormen in juni een nieuwe 'Remonstrantsch Gereformeerde Gemeente'. In de kerk aan de Coehoornsingel wordt een harmonium geplaatst.

1885

Begin juni wordt het harmonium overgenomen door de Hervormde kerk in Warfhuizen. Tegelijkertijd is het nieuwe orgel klaar, gebouwd door de Firma P. van Oeckelen en Zonen. Het instrument krijgt een grote orgelkas waarvan de onderbouw van het front wordt afgesloten met panelen; daarop wordt een loos front geplaatst. De organist en de balgentreder hebben hun eigen verblijven rechts achter op de orgelzolder.

1927

Bij de interieurvernieuwing in 1927/1928 wordt de orgelgalerij afgebroken en de balklaag ervan ingekort om de zijgalerijen te kunnen verlengen. Er blijft een eenvoudig, smal balkon over met lambrisering, dat nog net plaats biedt aan enkele musici. Het koor krijgt een plaats aan de overzijde van de kerkzaal, op een nieuwe galerij boven de reeds bestaande galerij.

1933

Het orgel wordt aan de nieuwe situatie aangepast door de "Electrische Kerkorgelfabriek M. Spiering". De oude windmachine uit 1921 wordt vervangen door een nieuwe Meidinger-motor.

1945

De Remonstrantse kerk ligt in de vuurlinie tijdens de gevechten om de stad. Een deel van een granaat beschadigt het orgel, maar de schade is eenvoudig te herstellen.

1967

Het interieur van de kerk wordt gemoderniseerd naar een ontwerp van gemeentelid en architect A. Grit. Achter het nieuwe liturgisch centrum wordt een raamwerk aangebracht, bespannen met geluiddoorlatend linnen. Hierdoor wordt het orgel volledig weggestopt, maar is nog wel te horen. Ook wordt het orgelbalkon met het loze orgelfront gesloopt. Hierdoor ontstaat een aparte situatie: de organist zit nog achter restanten van muurwerk en schotten uit de bouwtijd van de kerk; links voor het klaviatuur wordt de orgelzolder plotseling afgesneden door een linnen wand, die niets met het orgel te maken heeft.

1979

In 1979 wordt het stucplafond boven het orgel gerestaureerd, waarbij de Firma Mense Ruiter eerst het pijpwerk van de laden verwijdert. De laden en het mechaniek worden hersteld en het pijpwerk herplaatst.

2014

Het orgel wordt tijdens de diensten van de Remonstrantse Gemeente Groningen bespeeld door organist Robert Koolstra.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen