Geschiedenis

1878

De Remonstranten, die al sinds het 12-jarig bestand van de 80-jarige oorlog een eigen tak aan de protestantse boom vormen, hebben in de tweede helft van de 19e eeuw de wind mee. Een groep moderne, vrijzinnige protestanten in Groningen scheidt zich af van de Hervormde kerk en noemt zich Remonstrants.

1882

Na enkele jaren kerkruimte te hebben gehuurd, ontstaat de behoefte aan een eigen onderkomen. Architect H. Raamaker presenteert op 12 oktober 1882 zijn plan aan de jonge Remonstrantse gemeente. Het ontwerp is volgens de mode van de tijd in eclectische stijl. De blik is gericht op een locatie die vrijkomt door het ontmantelen van de vestingwallen.

1883

Met een capaciteit van 750 in plaats van 1000 plaatsen wordt het plan iets minder ambitieus dan gehoopt. Maar de bouw gaat voortvarend van start. Al op 11 november wordt het gebouw geopend met een preek van ds Mosselmans. 

1906

Naast de kerk wordt een kosterswoning gebouwd.

1928

Het oorspronkelijke kerkinterieur wordt vervangen door iets moderns, in Art Deco-stijl

1967

Het gelijkheidsideaal dat in alle lagen van de samenleving begint door te dringen wordt meteen opgepikt door de Remonstranten. In de kerkzaal verdwijnen de rangen en standen en ook de voorganger kan best een treetje lager staan.

2004

Aan het van de 20e eeuw wordt de Remonstrantse gemeente snel kleiner en gaat de last van het kerkonderhoud steeds zwaarder wegen. In 2004 neemt de Stichting Oude Groninger Kerken het over. 

2006

De kerk wordt verbouwd naar een ontwerp van de Japanse architect Moriko Kira. Naast de neo-klassieke façade verrijst de in het oog springende ronde glazen uitbouw. Alle ruimtes in de kosterswoning zijn naar de oorspronkelijke bestemming en sfeer gerestaureerd. Door de kleuren en afwerkingen uit de bouwtijd ademt de kosterswoning daarom weer geheel de sfeer van het begin van de negentiende eeuw.

2016

De kerkzaal en de vergaderruimtes van de Remonstranstse kerk worden verhuurd door Bijzondere Locaties Groningen voor congressen, vergaderingen, concerten en workshops. Boven de kerkzaal is het kantoor van de Stichting Oude Groninger Kerken gevestigd. De Remonstrantse Gemeente Groningen houdt elke zondagochtend een dienst in de kerk. De kerk ook een keer huren voor een evenement? Kijk hier.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen