Geschiedenis

1594

Als er een eind komt aan de Spaanse overheersing in het Noorden vervallen veel kloosterbezittingen aan de stad Groningen. Daaronder enorme arealen hoogveen. De groeiende stad kan goedkope brandstof goed gebruiken en begint enthousiast aan het afgraven.

1647

Start van het graven van het Kielsterdiep, een zijtak van het Winschoterdiep. De turfwinning biedt hier al snel werkgelegenheid voor honderden arbeidskrachten uit alle delen van het land.

1755

De bevolking van de kolonie aan het Kieldiep is zo gegroeid dat een eigen kerk noodzakelijk wordt. De gemeente Groningen geeft opdracht voor 5918 gulden en 3 stuivers. De turfstekers zijn eindelijk verlost van hun zondagse wandeling van twee uur naar Hoogezand.

1763

De bevolking blijft groeien en al acht jaar later moet de omvang van het gebouw worden verdubbeld tot ongeveer zijn huidige volume. Opmerkelijk is dat kerk en pastorie onder één kap zitten. Afgezien van de dakruiter lijkt de kerk op afstand meer op een grote boerderij. Bij de pastorie hoort overigens een stal; de predikant werd geacht (deels) in eigen onderhoud te voorzien.

1870

De oorspronkelijk stal wordt bij de pastorie getrokken. Ook de mooie Engelse tuin dateert uit de 19e eeuw. 

2001

De kerk wordt gerestaureerd en krijgt zijn huidige bestemming. Grote delen van de kerk zijn nog in originele toestand, waaronder preekstoel en kerkbanken. 

2007

De Amshoff wordt beheerd door Jan Stams (chef-kok) en Marola Claessen (gastvrouw). De kerk wordt verhuurd voor allerlei evenementen, zowel zakelijk als in de familiesfeer.

2014

Bijzondere Locaties Groningen organiseert in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken en De Culturele Onderneming een aantal keer per jaar Schrijver in de Kerk. Schrijvers als Bart Chabot, Renate Dorrestein, Naima El Bezaz, Peter Buwalda, Aaf Brandt Corstius en Jessica Durlacher waren onder andere te gast.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen