Agenda

naar overzicht

Zomerse orgelconcerten in de Der Aa-kerk

t/m - € 10,00

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving
Peter Westerbrink Peter Westerbrink
Theo Jellema Theo Jellema

Concerten op het beroemde Schnitgerorgel

Voor de zesde keer organiseert huisorganist van de Der Aa-kerk Peter Westerbrink de internationale zomerserie orgelconcerten op de maandagavond (20.00 uur). Daarnaast staat er, dit jaar voor het eerst (en onder voorbehoud), een serie lunchconcerten op de zaterdagmiddag gepland.

Schnitgerorgel
Het wereldberoemde Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk leent zich voor diverse muziekstijlen. De prachtige oude registers van Schnitger geven glans aan muziek uit de barok terwijl het orgel door diverse latere aanpassing ook muziek uit later tijd glans geeft. De prachtige akoestiek van de Der Aa-kerk geeft het geheel een extra dimensie.

25 juni        Theo Jellema
De stadsorganist van Leeuwarden opent de internationale serie. Jellema behoeft in Groningen geen nadere introductie. Al jarenlang leidt hij de orgelklas van het Prins Claus Conservatorium en hij is dus nauw betrokken bij de Groninger orgelcultuur.

02 juli         Peter Westerbrink                
Al 26 jaar is Peter Westerbrink organist van de Der Aa-kerk. Voor dit concert koos hij muziek van bekende Noord-Duitse barokcomponisten en (uiteraard) ontbreekt Bach niet op het programma.

09 juli         Andreas Fischer (Hamburg)
Andreas Fischers eerste concert de Der Aa-kerk was in 2012, een overrompelende ervaring. Fischer is organist van het door ‘onze’ firma Flentrop uit Zaandam gereconstrueerde orgel in de Katharinenkirche in Hamburg en hij is daarmee de opvolger van illustere verre voorgangers als Heinrich Scheidemann en Jan Adam Reincken.

16 juli         Kirstin Gramlich (Deventer)
De Duitse organiste Kirstin Gramlich studeerde voor haar masteropleiding in Den Haag. Sinds 2013 is ze cantor-organist van de Grote Kerk in Deventer. Haar repertoire als organist en dirigent bestrijkt een aanzienlijke deel van de muziekgeschiedenis en reikt van de zeventiende eeuw tot hedendaagse improvisatie-experimenten. Dit jaar brengt ze samen met haar voormalig docent Jos van der Kooy het stuk Le Bouquet van Daan Manneke in première. Daarnaast zoekt Kirstin Gramlich steeds naar wegen om het orgel en de orgelmuziek op aantrekkelijke wijze over te brengen aan de volgende generatie. Sinds 2015 speelde ze meerder keren met veel succes de kindervoorstelling De Tovenaarsleerling samen met acteur Frank Groothof.

23 juli         Martin Rost (Stralsund/D)
Martin Rost is in Groningen geen onbekende meer sinds zijn prachtige concert in 2015. De organist van het beroemde (gereconstrueerde) Stellwagen-orgel (1659) in Stralsund aan de Ostsee speelt deze keer een Noord-Duits programma met onder meer werk van Andreas Düben en Dieterich Buxtehude. Een programma voor liefhebbers van het oude Noord-Duitse repertoire  uit de zeventiende eeuw.

30 juli         Bart Jacobs (Brussel)
De internationale orgelserie wordt afgesloten door een vertegenwoordiger van de jongere organistengeneratie. Bart Jacobs beheerst een veelzijdig repertoire en doet van zich spreken met prachtige opnamen. Sinds enkele jaren is hij organist van de Brusselse kathedraal. Zijn enthousiasme over het orgel van de Der Aa-kerk leidde tot een uitnodiging om dit jaar zijn 'kunsten te vertonen’.

Entree maandagavondconcerten: € 10,-

LUNCHCONCERTEN
Zaterdag: 12.00u – 12.45u

Dit jaar staan er naast de avondserie een zestal lunchconcerten op de zaterdagmiddag gepland. Ze zijn bedoeld om een ander publiek bekend te maken met orgel en orgelmuziek. De programma’s zijn luchtiger en lichter van opzet en de sfeer is informeel. Van 1990 tot 1996 waren de zogenaamde inloopconcerten een groot succes. Nu de avondserie zich als een vast gegeven gevestigd heeft, verkent Peter Westerbrink dit jaar de mogelijkheden om deze traditie van inloopconcerten nieuw leven in te blazen. Hij vroeg een viertal noordelijke collega’s die hun beste beentje gaan voorzetten. De Canadese organist Christiaan Teeuwsen geeft het eerste concert in het kader van een masterclass, georganiseerd door de SIOG rond het Schnitger-orgel van Noordbroek. 

De lunchconcerten worden onder voorbehoud georganiseerd. Kijk steeds op deze website voor meer informatie.

23 juni                  Christiaan Teeuwsen (Canada)
30 juni                  Mannes Hofsink (Grote Kerk Meppel)
07 juli                   Jochem Schuurman (Martinikerk Franeker)
14 juli                   Tymen Jan Bronda (Lutherse Kerk Groningen)
21 juli                   Wietse Meinardi (Adventskerk Assen)
28 juli                   Peter Westerbrink en Leonore Lub (Der Aa-kerk)

Entree lunchconcerten: € 2,-

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen