Agenda

naar overzicht

Verhalen in vergulde lijsten - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving
Pieter Lastman (1583-1663), De offerstrijd tussen Orestes en Pylades, 1614, olieverf op paneel, 83,2 x 126,1 cm, Amsterdam, Rijksmuseum Pieter Lastman (1583-1663), De offerstrijd tussen Orestes en Pylades, 1614, olieverf op paneel, 83,2 x 126,1 cm, Amsterdam, Rijksmuseum

Bijbelse en mythologische schilderijen van Rembrandt en zijn tijdgenoten

Woensdag 4 april geeft Groninger kunsthistoricus Lyckle de Vries een Kunst in Zicht-lezing over Hollandse historieschilderkunst in de zeventiende eeuw.

Historiestukken
Wie onze grote musea van oude kunst bezoekt, realiseert zich vaak niet dat daarin één soort kunstwerken is ondervertegenwoordigd: de historiestukken. De schilderijen waarin een verhaal uit de Bijbel, de mythologie of de Oude Geschiedenis wordt verteld. 

In de Gouden Eeuw werd de historieschilder heel hoog aangeslagen, omdat hij een alleskunner was. Hij kon menselijke figuren in actie laten zien en door hun blikken en gebaren suggereren wat ze dachten, voelden en deden. Hij kon hun kostuums net zo goed schilderen als een gespecialiseerde portretschilder, de achtergrond even goed als een landschapsschilder en de attributen als een stillevenschilder. De historieschilder was een 'algemeen meester', een allrounder. De meerderheid van zijn vakgenoten was specialist, en dan niet alleen voor landschap, stilleven of iets dergelijks, maar bijvoorbeeld voor boslandschappen of riviergezichten; voor bloemstukken of visstillevens.

Lyckle de Vries
Deze lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Lyckle de Vries. De Vries publiceerde Verhalen in Vergulde Lijsten, een boek over Hollandse historieschilderkunst in de zeventiende eeuw. Historieschilders vertelden verhalen met verf en penseel, maar hoe deden zij dat? Lyckle de Vries laat zien op welke manieren de schilders hun verhalen voor het voetlicht hebben gebracht. De vraag die aan de orde komt, is dus eigenlijk: hoe lees je een vertellend schilderij? Wat heeft de schilder gedaan, hoe deed hij dat en waarom?

De Vries studeerde kunstgeschiedenis in Groningen. Van 1970 tot 2000 was hij verbonden aan de vakgroep Kunstgeschiedenis van de RUG. Van 1965 tot 1970 werkte hij in Den Haag bij het Mauritshuis en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. De Vries publiceerde onder andere over Jan van Gool (1750) en Gerard de Lairesse (1707). In 2003 verscheen Verhalen uit kamer, keuken en kroeg, een overzicht van de Hollandse genreschilderkunst, gevolgd in 2016 door Verhalen in Vergulde Lijsten.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen