Agenda

naar overzicht

Weissenhofsiedlung Stuttgart - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving
Luchtfoto van de Weissenhofsiedlung in Stuttgart, 2004 (foto: Veit Mueller en Martin Losberger) Luchtfoto van de Weissenhofsiedlung in Stuttgart, 2004 (foto: Veit Mueller en Martin Losberger)
Hans Scharoun (1893-1972), Woonhuis, Stuttgart, Weissenhofsiedlung, 1927 Hans Scharoun (1893-1972), Woonhuis, Stuttgart, Weissenhofsiedlung, 1927

Moderner dan modern

Woensdag 28 maart geeft stedenbouwkundige Tjalling Visser een Kunst in Zicht-lezing over de experimentele woningen die Mies van der Rohe heeft ontworpen voor de Weissenhofsiedlung in Stuttgart. In april bezoekt Kunst in Zicht in het kader van het Jaar van het Europees Erfgoed de steden Straatsburg en Stuttgart. In Stuttgart bevindt zich de vermaarde Weissenhofsiedlung, een overblijfsel van de Werkbund-tentoonstelling uit 1927. 

Experimentele woonwijk
De woonblokken, oorspronkelijk 21 stuks, van de Weissenhofsiedlung zijn in de jaren twintig neergezet als experimentele woonwijk, onderdeel van een tentoonstelling over nieuwe architectuur. Het was een visionair sociaal plan met als doel de arbeider en de huisvrouw de nieuwe tijd binnen te loodsen. Goedkope woningen met veel licht, lucht, terrassen, balkons en glas. Gebouwd met nieuwe, industriële materialen. 

Mies van der Rohe
Onder leiding van architect Mies van der Rohe werden de experimentele woningen ontworpen in de stijl van 'Het Nieuwe Bouwen'. De bedoeling was de wijk zo te bouwen dat deze na afloop van de expositie bewoond kon worden. Uitgenodigd werden architecten die zich reeds op het terrein van vernieuwende architectuur hadden begeven, onder wie Le Corbusier, Peter Behrens, Walter Gropius, Hans Scharoun, de gebroeders Taut, Adolf Schneck, Josef Frank, J.J.P. Oud en Mart Stam.

Door het Naziregime werd de wijk als Entartete Kunst beschouwd. Desondanks heeft een deel van de wijk het overleefd, een ander deel is helaas door oorlogsschade verloren gegaan. De hier gebouwde statements worden in de lezing met ander werk van deze architecten in verband gebracht. Deze lezing wordt gegeven door stedenbouwkundige Tjalling Visser. Hij doceerde aan de Academie van Bouwkunst in Groningen en was werkzaam bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen