Agenda

naar overzicht

De serene blik - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving
Henk Helmantel (1945), Stilleven met kweeperen, 2012, Collectie Museum MORE  Henk Helmantel (1945), Stilleven met kweeperen, 2012, Collectie Museum MORE
Jan Mankes (1889-1920), Vrouw voor haar huis, 1914, Rijksmuseum Amsterdam Jan Mankes (1889-1920), Vrouw voor haar huis, 1914, Rijksmuseum Amsterdam

Vier realisten

Woensdag 7 maart geeft Carolien ten Bruggencate in de Remonstrantse kerk een Kunst in Zicht-lezing over de tentoonstelling De serene blik in Museum More in Gorssel. 

De serene blik
Museum More in Gorssel laat van 4 februari tot en met 13 mei het werk van vier realisten zien onder de titel De serene blik. Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel creëren alle vier een roerloze, verstilde wereld. Carolien ten Bruggencate is rondleider in het museum en ze neemt u tijdens deze lezing alvast mee door deze mooie expositie.

Atmosferische werkelijkheid
Floris Verster (1861- 1927), Jan Mankes (1889-1920), Dick Ket (1902-1940) en Henk Helmantel (1945) worden vaak in één adem genoemd, maar zijn nooit eerder gezamenlijk te zien geweest. De kunstenaars creëren alle vier een eigen atmosferische werkelijkheid. Een wereld van serene roerloosheid en verstilling. Opeenvolgend hebben Verster, Mankes, Ket en Helmantel elkaar beïnvloed. Maar in de kern zijn het eenlingen met een geheel eigen signatuur, niet te vangen in een stroming. Deze vier realisten sturen onze blik naar een bijna mysterieuze wereld waarin zij het alledaagse uittillen boven de werkelijkheid. Met ruim 120 stillevens, landschappen en portretten omspant de tentoonstelling De serene blik meer dan een eeuw realisme van topniveau.

Deze kunstenaars bouwen voort op eeuwenoude tradities, maar op welke manier doen zij dat? Waarin verschillen ze duidelijk van hun voorgangers en van elkaar? Wat is hun geheim? Hun wortels liggen ontegenzeggelijk in de twintigste eeuw, al kiezen ze voor schijnbaar tijdloze genres. Hun techniek en bedoeling zijn anders dan die van hun zeventiende-eeuwse voorgangers.

Carolien ten Bruggencate
Deze lezing wordt gegeven door kunsthistorica Carolien ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen