Agenda

naar overzicht

Schnitger Festival 2018

Italiaanse Vesper

Loop aan het einde van een warme Italiaanse zomermiddag eens een kerk binnen en het is alsof je een andere dimensie betreedt. De plotselinge koelte voelt weldadig aan, je ogen moeten wennen aan het weinige licht, wierook prikkelt je neus en ver voorin de spelonkachtige ruimte van de kerk klinkt gezang. Eenstemmige kerkzang, gregoriaans. Een vloeiende melodie die almaar door lijkt te gaan, sereen en hypnotiserend.

Vermoedelijk is het een vesperdienst waarin je bent terechtgekomen. De vesper is een van de getijdenvieringen, de dagelijkse momenten dat gelovigen bij elkaar komen voor gebed, dank- en lofprijzing. Het zijn liturgische vieringen, waarin onbegeleide vocale muziek en orgelmuziek elkaar afwisselen. Doordat de melodieën steeds herhaald worden, zonder rusten of dramatische effecten, ontstaat er een meditatieve, mystieke sfeer waarin de toehoorder helemaal tot zichzelf kan komen.

Bij de Italiaanse Vesper van vandaag kunnen we die sfeer zelf ervaren. In de prachtige Der Aa-kerk, die met zijn slanke gele toren en sierlijke interieur toch de meest Italiaanse uitstraling van de stad heeft, speelt organist Liuwe Tamminga liturgische orgelwerken van Girolamo Frescobaldi (1583-1643), afgewisseld met gregoriaanse strofen gezongen door de zangers van het Luthers Bach Ensemble onder leiding van Luuk Dijkhuis.

Waar
Der Aa-kerk, Akerkhof 2, Groningen

Wanneer
Zaterdag 20 oktober, 17.00 uur.

Voor meer informatie en entree prijzen zie www.schnitgerfestival.nl

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen