Agenda

naar overzicht

Schnitger Festival 2018

Openingsconcert Schnitger Festival

Voor de opening van deze editie van het Schnitger Festival kunnen we al genieten van weergaloze muziek op een Schnitgerorgel. Als afsluiting van de orgelexcursie op vrijdag neemt aanstormend talent Gerwin Hoekstra plaats op het bankje van het orgel in de Der Aa-kerk. Hij zal dit prachtige instrument laten zingen met muziek uit een van de meest bloeiende periodes in de muziekgeschiedenis: de Noord-Duitse Orgelschool tot aan 1700.

Tijdens het Schnitgerfestival is er op vrijdag 19 oktober een wandelconcert waarbij de twee fraaie en beroemde Schnitgerorgels in Der Aa-kerk en de Martinikerk zijn te beluisteren tijdens één concert. 

Openingsconcert Schnitger Festival 2018
De opening van het Schnitger Festival 2018 is meteen ook het traditionele avond-wandelconcert. We wandelen over de oude markten, van het ene beroemde orgel naar het andere, en luisteren naar vier toporganisten die voor ons zullen spelen.

Matteo Imbruno
Viva Italia

We gaan kijken naar het prachtige orgel in de Martinikerk en luisteren naar ster-organist Matteo Imbruno, die ons, helemaal in lijn met het thema van dit jaar, een boeiend palet aan barokke Italiaanse klanken zal aanbieden.
Na zijn bijdrage, die ongeveer 40 minuten duurt, wandelen we gezamenlijk over de Grote Markt en de Vismarkt richting de Der Aa-kerk, waar drie andere organisten al klaarstaan voor het vervolg van het concert. Op het orgel dat Schnitger in 1702 voltooide voor de (inmiddels afgebroken) Academiekerk en dat in 1815 naar de Der Aa-kerk werd verplaatst, zal Petra Veenswijk laten horen hoe een Frans repertoire kan klinken op een Duits barokorgel; Ko Zwanenburg gooit het over de moderne boeg met muziek uit de twintigste eeuw en ten slotte keert Sander van den Houten weer terug naar het thema ‘Italië’ met bewerkingen van Italiaanse composities.

Groningen Orgelstad
Het Schnitgerfestival wordt georganiseerd door Stichting Groningen Orgelstad. Doel van deze stichting is het aanbod van orgelactiviteiten in de stad Groningen te versterken en uit te bouwen. De nadruk van de activiteiten ligt op de organisatie van het Schnitgerfestival rondom barokmuziek, waarin de Groningse Schnitgerorgels een prominente rol vervullen.

Voor het volledige programma en entreeprijzen verwijzen we u naar de website van het Schnitgerfestival. www.schnitgerfestival.nl

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen