Agenda

naar overzicht

Voorstelling Raffinage

Dichter bij muziek, muziek bij de dichter

Zondagmiddag 25 maart organiseert het Orfeusplatform de voorstelling Raffinage in de middeleeuwse kerk van Leegkerk.

Orfeusplatform 
'Dichter bij muziek, muziek bij de dichter' is het motto van het Orfeusplatform. Muziek en poëzie zijn twee kunsten, maar openen nieuwe perspectieven wanneer ze gecombineerd worden. Het Orfeusplatform wil daarom een podium bieden aan dichters en musici om te onderzoeken of deze twee kunstgroepen elkaar iets te bieden hebben. Olchert Hartholt (oud-muziekbibliothecaris) heeft dit idee ontwikkeld. De voorstelling Raffinage is gebaseerd op een gedichtencyclus over de suikerbiet uit de bundel Grondstof van de dichter Atze van Wieren. De cyclus heeft een autobiografisch karakter. 

Accordeon en piano
Componist en toonkunstenaar Foleor van Steenbergen componeerde muziek voor accordeon en piano rondom de gedichten, in nauw overleg met de accordeonist Gertie Bruin en de dichter Atze van Wieren. Voorafgaand aan de suikerbietcyclus brengt Atze van Wieren zes gedichten die de vader-zoon relatie als thema hebben. Dit blokje gedichten wordt omspeeld door Gertie Bruin op accordeon. 

Stilte
Stilte speelt deze middag ook een belangrijke rol. De stilte wordt gezocht in het woord, in de muziek en in de aanwezigen. Wat doet de stilte met ons? Wat klinkt er in de stilte? Een bekende uitspraak van Gustav Mahler luidt: 'Het belangrijkste van de muziek staat niet in de noten'. Anders gezegd: in de stilte gebeurt het.

Na de pauze vindt er een gedachtewisseling plaats tussen publiek en uitvoerenden over het gebodene, onder leiding van de musicus Brunhilde Kuijper. Zij is ook de hoedster is van de artistieke kwaliteit van het geheel.

Aanvangstijd: 15.00 uur
Entree: € 10,-
Kinderen tot 12 jaar: gratis. 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen