Agenda

naar overzicht

De wereld van Pyke Koch - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving
Pyke Koch, Pyke (1901-1991), Zelfportret met zwarte band, 1937, olieverf op tempera op paneel, 34.5 x 32.5 cm, Utrecht, Centraal Museum © Centraal Museum/Ernst Moritz Pyke Koch, Pyke (1901-1991), Zelfportret met zwarte band, 1937, olieverf op tempera op paneel, 34.5 x 32.5 cm, Utrecht, Centraal Museum © Centraal Museum/Ernst Moritz
Pyke Koch, Pyke (1901-1991), Vrouwenportret (portret van H.M. Koch-de Geer), 1940, olieverf op paneel, 230.5 x 130.2 cm, Utrecht, Centraal Museum © Centraal Museum/Ernst Moritz Pyke Koch, Pyke (1901-1991), Vrouwenportret (portret van H.M. Koch-de Geer), 1940, olieverf op paneel, 230.5 x 130.2 cm, Utrecht, Centraal Museum © Centraal Museum/Ernst Moritz

Magisch Realisme

Woensdag 21 februari geeft Carolien ten Bruggencate in de Remonstrantse kerk een Kunst in Zicht-lezing over kunstenaar Pyke Koch.

Pyke Koch
In het Centraal Museum in Utrecht is een tentoonstelling gewijd aan Pyke Koch (1901-1991), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. Met Mercedes de Barcelona (1930), Bertha van Antwerpen (1931) en De schiettent (1931) vestigde Koch zijn naam als kunstenaar die met een perfecte techniek een heel eigen voorstellingswereld wist te creëren, sinister en bijtend ironisch.

Pyke Koch leek door zijn voorkomen meer een aristocraat dan een artiest. Des te schokkender vond men zijn werk, toen Koch rond 1930 schijnbaar uit het niets de kunstwereld veroverde. Koch begon pas laat met schilderen en hij bleek een wonderboy. Deze heer van stand haalde zijn inspiratie uit de Duitse cinema, uit achterbuurtscènes en kermistaferelen. Van verlopen prostituees maakte Koch godinnen uit de goot. Hun verval zichtbaar, maar niet minder trots. Zijn portretten zijn indringend, dubbelzinnig en soms hard. De toeschouwer mag gissen naar Freudiaanse symboliek en de sekse van Kochs helden. Zijn zij vrouwen, mannen of travestieten?

Net als Willink streefde hij technische perfectie na. In Italië bestudeerde hij oude Renaissancekunstenaars zoals Piero della Francesca. Daar ook kreeg hij in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog een fascinatie voor het fascisme. Niettemin heeft het zijn reputatie als groot kunstenaar niet geschaad.

Carolien ten Bruggencate
Deze lezing wordt gegeven door kunsthistorica Carolien ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. Ten Bruggencate is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel. Het laatste museum bezit ook veel werk van Pyke Koch.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen