Agenda

naar overzicht

Pinkstercantates Lutherse Bach Academie

Vioolconcert, pinkstercantates van Bach en Graupner

Zondagmiddag 6 mei viert de Lutherse Bach Academie de komst van het voorjaar met het schitterende vioolconcert in a klein van Johann Sebastian Bach, vertolkt door barokvioliste Lilia Slavny.

Pinksteren
Pinksteren is het besluit van het kerkelijke jaar. Jezus is geboren, opgestaan en ten hemel gevaren. Maar daarna begon een nieuw verhaal, namelijk dat met Pinksteren de Heilige Geest de achtergebleven apostelen ging helpen bij het in alle talen wereldwijd verkondigen van Jezus’ leer. 

Pinkstercantate
In Bachs pinkstercantate uit 1725, Also hat Gott die Welt geliebt, vertelt de tekst dat de gelovige zich kan verheugen op het eeuwige leven dat hem wacht. De cantate is deze keer bijzonder bezet met naast strijkers trombones en zinken die in de prachtige koorfuga de koorstemmen colla parte (met de stemmen mee) begeleiden. Het is een van de mooiste koorfuga’s van Bach zijn hand. 

Sopraan Griet de Geyter
In de eerste sopraanaria gaat het heel vrolijk toe, met een hoofdrol in de begeleiding voor de violoncello piccolo, een cello met een extra hoge snaar. De aria wordt gezongen door de sopraan Griet de Geyter. Zij heeft een grote staat van dienst in het 18de-eeuwse repertoire en de Lutherse Bach Academie verheugt zich om voor het eerst met haar op te treden. 

Het andere stuk van Bach, Der Geist hilft unser Schwachheit auf (1729), was oorspronkelijk een begrafenismotet. Het bevat troostende woorden die stammen uit de Bijbelboeken die vertellen over de handelingen van de discipelen na Pinksteren. 

Graupner
Christoph Graupner, een tijdgenoot van Bach, was een zeer productieve componist van prachtige muziek die de concurrentie met Bach met gemak doorstaat. In Graupners cantate Nun gibst du Gott einen gnädigen Regen wordt de werking van de Heilige Geest vergeleken met de regen die de dorre grond vruchtbaar maakt. 

Programma
J.S. Bach, Pinkstercantate Also hat Gott die Welt geliebt BWV 68 
J.S. Bach, Motet Der Geist hilft unser Schwachheit auf BWV 226
J.S. Bach, viool concerto in a klein BWV 1041 
J. Chr. Graupner, Pinkstercantate Nun gibst du Gott einen gnädigen Regen GWV 1138/21

Uitvoerenden
Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. dirigent Tymen Jan Bronda
Griet de Geyter (sopraan) | Richard Resch (tenor) | Michiel Meijer (bas) 
Lilia Slavny (viool)

Entree
€ 25 | € 20 vriend | € 12 student | € 35 eerste rang

Voorverkoop 
Kaarten zijn hier online verkrijgbaar.
Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Godert Walter Groningen, Oude Ebbingestraat 53 | Boekhandel Daan Nijman Roden, Heerestraat 87 en winkelstraat UMCG | CIGO-Overdiep Appingedam 
 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen