Agenda

naar overzicht

Open Monumentendag

Bezoek onze monumentale locaties

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september opent de Remonstrantse kerk de deuren.  De der Aa-kerk en de kerk van Leegkerk zullen zondag 9 september te bezichtigen zijn. 

Altijd al een kijkje willen nemen in bijzondere monumentale locaties in het centrum van Groningen? Zaterdag 8 september opent de Remonstrantse kerk van 10.00 uur tot 17.00 uur de deuren. En zondag 9 september is de Der Aa-kerk geopend van 10.00 tot 17.00 uur. En wat verder buiten de stad zijn natuurlijk ook bijzondere gebouwen geopend, zoals de kerk van Klein Wetsinge en de kerk van Leegkerk.

In Europa

Voor Open Monumentendag 2018 is als thema gekozen: ‘In Europa’. Met dit thema sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal dit jaar liggen op wat ons in dit deel van de wereld bindt, met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Uiteraard zal ook veel aandacht uitgaan naar de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt

Rondleidingen in de Der Aa-kerk 
De naam van de Der Aa-kerk verwijst naar de Aa, een riviertje dat vroeger een belangrijke functie had voor schippers en kooplieden. De kerk heeft tegenwoordig een culturele en zakelijke functie. Meer weten over de geschiedenis van de Der Aa-kerk? Doe dan mee aan een van de rondleidingen. Er worden uitgebreide rondleidingen gegeven in de kerk en over de gewelven van de kerk.  

Expositie van Ingrid Koetzier in de Der Aa-kerk
Ingrid Koetzier (1963) exposeert 10 werken uit de serie Tijd=Vuur. Teer ingekraste namen en dieren vertellen het verhaal van vergankelijkheid, symbool van kwetsbaarheid en de ultieme overgave.

De kerk van Leegkerk
In de kerk van Leegkerk kunt u genieten van een kop koffie met taart, geserveerd door vrijwilligers uit de omgeving van de kerk. 

Remonstrantse kerk: modern en klassiek
Bezoekers kunnen in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel een kijkje nemen in de modern ingerichte kerkzaal, ontworpen door de Japanse architecte Moriko Kira. Ook de klassiek ingerichte vergaderruimtes in de voormalige kosterswoning zijn voor iedereen toegankelijk. Er worden rondleidingen gegeven met uitleg over de historie van het gebouw en het huidige gebruik.

Uitzicht op het Reitdiepgebied
De kerk van Klein Wetsinge is beide dagen geopend tijdens Open Monumentendag. De kerk ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. Bezoekers worden gastvrij ontvangen door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen. De kerk maakt deel uit van het project: Kunstvloed 2018 - vrijdag 7 september t/m zondag 16 september in Sauwerd, Klein- en Groot Wetsinge. Kunstvloed biedt een gevarieerd programma aan voorstellingen: muziek, theater, poëzie en literatuur. Met speciale voorstellingen en workshops is er ook voor kinderen van alles te beleven! Vanuit het bijzondere uitzichtpunt in de nok van de kerk kunnen bezoekers genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied.

Bijzondere Locaties Groningen
Oude gebouwen een nieuw leven geven: dat doet Bijzondere Locaties Groningen. Bijzondere Locaties Groningen verhuurt de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

Entree: gratis
Tijden: 10.00 uur tot 17.00 uur

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen