Agenda

naar overzicht

Nubië - land van de Zwarte Farao’s

19:30 - 21:30 - € 15,00

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Nubië

Historicus Kees Dinkla houdt op woensdag 27 februari in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel te Groningen een lezing over Nubië - land van de Zwarte Farao’s, naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Drents Museum te Assen.

De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – woonden koningen en farao’s die de macht van de Egyptenaren evenaarden. In de lezing staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. Toen veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. Absolute topstukken als vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664 v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder die van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka, zullen de revue passeren.

Kees Dinkla

Kees Dinkla studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in middeleeuwen en (geschiedenis-)educatie. Momenteel is hij onder meer museumdocent in het Drents Museum te Assen.

Kunst in Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen

Aanmelden voor deze lezing: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch: 050 318 8651

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen