Agenda

naar overzicht

Nineveh - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving
Akkadisch koningsportret, koper, 30,7 cm hoog, circa 2300 v. Chr., Bagdad, Irak Museum (foto: Bildarchiv Foto Marburg, Albert Hirmer/Irmgard Ernstmeier-Hirmer) Akkadisch koningsportret, koper, 30,7 cm hoog, circa 2300 v. Chr., Bagdad, Irak Museum (foto: Bildarchiv Foto Marburg, Albert Hirmer/Irmgard Ernstmeier-Hirmer)
Reliëf van koning Sargon II, kalksteen, 89 cm hoog, 8ste eeuw v. Chr., Turijn, Museo Antichità di Torino (foto: Rijksmuseum van Oudheden) Reliëf van koning Sargon II, kalksteen, 89 cm hoog, 8ste eeuw v. Chr., Turijn, Museo Antichità di Torino (foto: Rijksmuseum van Oudheden)

Nineveh - hoofdstad van een wereldrijk

Woensdagavond 14 februari is er in de Remonstrantse kerk een Kunst in Zicht-lezing over de stad Nineveh. De stad lag vroeger aan de oostelijke oever van de Tigris, in de huidige stad Mosul.

Grootste stad ter wereld
Nineveh, 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld, herrijst in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. De samensteller van de tentoonstelling, Lucas Petit, neemt u tijdens deze Kunst in Zicht-lezing mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus. In het museum zijn tot en met 25 maart meer dan 250 objecten uit binnen- en buitenlandse musea te zien (zoals het British Museum en het Louvre), waaronder reliëfs, beelden, kleitabletten en rolzegels. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib. 

Lucas Petit
Deze lezing wordt gegeven door Lucas Petit. Hij studeerde Palestijnse Archeologie aan de Universiteit Leiden. Na zijn afstuderen in 1997 was hij betrokken bij verschillende archeologische projecten, onder meer in Syrië, Jordanië en Palestina. Sinds 2010 is hij aan het Rijksmuseum van Oudheden verbonden als conservator collectie Nabije Oosten. Petit is samensteller van de tentoonstelling over Nineveh.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen