Agenda

naar overzicht

Debatserie Nieuw Licht: Bert Keizer

20:00 - € 7,50

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Voltooid: nieuw licht op een zelfgekozen dood

Coen Simon en Frank Meester spreken in de debatserie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk met arts en filosoof Bert Keizer over zijn essay Voltooid, over het recht op een zelfgekozen dood. Coreferent deze avond is Donald van Tol, medisch ethicus en lid van de regionale Toetsingscommissie Euthanasie.

Zelfgekozen dood
‘Ik dank de voorzienigheid, niet alleen voor het goede dat ik reeds heb ontvangen, maar ook voor het vermogen dat ik bezit om aan het kwaad dat me bedreigt te ontkomen.’ Aldus pleitte de Schotse filosoof David Hume (1711-1776) al in de achttiende eeuw voor het recht op een zelfgekozen dood. 

‘Het leek zo eenvoudig en overtuigend om te stellen dat mensen die binnenkort toch doodgaan, maar die vreselijk lijden, gewoon om de dood mogen vragen,’ reageert Bert Keizer in Voltooid op het pleidooi van Hume. ’En kijk eens in wat voor problemen we terecht zijn gekomen.’ Keizer legt de vele fundamentele verschillen tussen de jaarlijks duizenden levensbeëindigingen bloot. Van euthanasie bij terminale ziekte zijn we aangekomen bij de eis dat iedereen over een overdosis moet kunnen beschikken. En hoewel we onze dood durven te plannen nu we ons niet meer tegenover God hoeven rechtvaardigen, blijft de verantwoording tegenover naasten en geliefden. Soms slagen we erin om op een draaglijke wijze uit de kring te stappen waarbinnen we gekoesterd worden. Maar is er een antwoord op de vraag of we dit nou wel of niet goed doen?  

Bert Keizer
Bert Keizer studeerde filosofie aan de universiteit van Nottingham en geneeskunde in Amsterdam. Hij werkt voor de Levenseindekliniek. In 1994 debuteerde Keizer met Het Refrein is Hein. Hij schrijft columns voor Trouw, Filosofie Magazine en Medisch Contact.

De bedenkers van Nieuw Licht
Coen Simon  is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles
Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken

Entree: € 7,50 / € 5,- Studium Generale-kortingspas en studenten
Kaarten zijn hier online verkrijgbaar (servicekosten: € 1,50 per bestelling)
Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47), Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Studium Generale.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen