Agenda

naar overzicht

Tuinarchitecte Mien Ruys (1904-1999) - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving
Tuin van Mien Ruys in Dedemsvaart Tuin van Mien Ruys in Dedemsvaart

Zoeken naar de heldere lijn

Donderdag 5 april geeft tuinhistorisch onderzoeker Leo den Dulk in de Remonstrantse kerk een Kunst in Zicht-lezing over de beroemde tuinarchitecte Mien Ruys

Mien Ruys is niet alleen de belangrijkste Nederlandse tuinarchitecte van de twintigste eeuw, ze had duidelijke ideeën over de functie en het nut van tuinen en openbaar groen. Haar werk wordt ook in het buitenland gezien als een van de voornaamste uitingen van tuin- en landschapsarchitectuur: wat Gerrit Rietveld voor de architectuur betekende en Piet Mondriaan voor de Stijl-beweging was Mien Ruys voor de vormgeving en beplanting van de groene buitenruimte.

Samenwerking met architecten
Ruys was een groot voorstander van een nauwe samenwerking tussen architecten en stedenbouwkundigen en de tuin- en landschapsarchitect. Tuinarchitectuur moest een aanvulling op de architectuur leveren, soms door er op aan te sluiten, maar vaak ook door ermee te contrasteren. Zij pleitte tevens voor het bewust gebruik van de vormgeving en beplanting van de buitenruimte om mensen in hun woon- en werkomgeving de positieve invloed van de natuur en de seizoenen te laten ervaren. In een aantal nog steeds bestaande ontwerpen is te zien hoe zij dat realiseerde.

Leo den Dulk
Deze lezing wordt gegeven door tuinhistorisch onderzoeker en publicist Leo den Dulk. Hij is sinds 2003 mede-uitgever en redacteur van het oudste Nederlandse tuinblad Onze Eigen Tuin. Met zijn bureau Cantua Research en Tekst onderzoekt hij natuur, planten, tuinen, landschap en geschiedenis. In 2017 verscheen van zijn hand Mien Ruys, zoeken naar de heldere lijn, een monografie over leven en werken van deze tuin- en landschapsarchitecte.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen