Agenda

naar overzicht

Lezing Eric Bos - 'De zegetocht van de kleur'

Honderd jaar De Ploeg

In verband met Honderd jaar De Ploeg houdt Eric Bos op zondag 17 juni in de kerk van Klein-Wetsinge een lezing over De Ploeg onder de titel: De zegetocht van de kleur.

De Ploeg
Op 1 mei 1918 werd door een aantal jonge kunstenaars in Groningen de schildersbent De Ploeg opgericht. Verschillende gebeurtenissen stimuleerden de jonge generatie kunstenaars om af te rekenen met de oubollige kunst van hun voorgangers, zoals in 1912 de grote Sonderbundtentoonstelling met moderne kunst in Keulen en het verblijf van Ploegkunstenaar Jan Wiegers in Davos waar hij de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner ontmoette. Vanaf dat moment was het hek van de dam en begon juist in het wat gezapige en kunstarme Groningen de zegetocht van de kleur.

Eric Bos
Eric Bos is beeldend kunstenaar, schrijver en kunstdocent en vertelt wat er zo bijzonder is aan het werk van De Ploeg, dat tot ongeveer 1929 bruiste van energie, vrijheidsdrang en experimenteerlust. Daarna ging een aantal Ploegleden hun eigen weg, maar daarmee was de Groninger avant-garde nog niet passé. Sinds directeur Jos de Gruyter van het Groningsch Museum De Ploeg ontdekte, steeg de waardering voor het werk van deze schilders en bleef Groningen de stad waar de grote vernieuwing plaatshad. De lezing wordt opgeluisterd met afbeeldingen van het werk van de Ploegkunstenaars.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen