Agenda

naar overzicht

La Dolce Vita UITVERKOCHT

Uit: La finestra di fronte (2003, Ferzan Özpetek) Uit: La finestra di fronte (2003, Ferzan Özpetek)

Tafeltaferelen in de Italiaanse film

DEZE LEZING IS UITVERKOCHT

Geniet zondag 18 maart van een heerlijke Italiaanse lunch in de kerk van Klein Wetsinge. Maaike Dicke (docente Italiaanse taal en cultuur aan de RUG) geeft tijdens de lunch een lezing waarbij ze een selectie fragmenten uit Italiaanse films laat zien. De lunch bestaat uit vier gangen, met een aperitief, goede wijn en heerlijke koffie. 

Italiaanse films
Sinds de grote successen van films als Il postino, La vita è bella en vooral La meglio gioventù (waarbij veel bioscopen zelfs antipasti en bordjes spaghetti serveerden) is de Italiaanse film weer helemaal in. Niet alleen bij het intellectuele filmpubliek dat in de jaren zeventig al naar Novecento en Una giornata particolare keek, maar ook bij de minder bedreven kijkers, zowel binnen als buiten Italië. 

Uitbundig gedekte tafels
In deze mooie films zien we altijd maar weer grote gezelschappen aan uitbundig gedekte tafels. Dit is dan ook het thema van deze lezing: eten en drinken in de Italiaanse film. En dan vooral: wat wil de regisseur vertellen wanneer hij deze scènes in beeld brengt? Want wij willen natuurlijk graag geloven dat het erg gezellig is aan die prachtig verzorgde tafels en dat het in Italië dankzij alle rijke landschappen, ontelbare kunstschatten en overheerlijke spijzen één groot feest is, maar vaak is het tegendeel het geval. Dit laat Maaike Dicke deze middag aan de hand van tien filmfragmenten zien. En u bent gewaarschuwd: het wordt weliswaar een informatieve en culinair rijke middag, maar niet alles wat wordt getoond is even vrolijk. 

Maaike Dicke
Maaike Dicke (Dordrecht, 1961) is docente Italiaanse taal en cultuur aan de RUG en bij het Groninger Forum. In haar woonplaats Winsum heeft zij een vertaalbureau (Studio Giacomina) en geeft zij privélessen ‘Italiaans op maat’ (onder andere in het KinderBoekenHuis). 

Wanneer
Zondag 18 maart
Ontvangst: 12.30 uur
Aan tafel: 13.00 uur

Entree
Deze lezing is uitverkocht.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen