Agenda

naar overzicht

Lezing Gloria Wekker

Foto: Lenny Oosterwijk Foto: Lenny Oosterwijk

White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race

Maandagavond 19 maart geeft Gloria Wekker een lezing in de Remonstrantse kerk. Professor dr. Gloria Wekker is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Gloria Wekker
In 2016 publiceerde Gloria Wekker White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race, over de manieren waarop ras nog steeds een fundamentele bouwsteen van de Nederlandse werkelijkheid is. De vertaling Witte Onschuld verscheen in november 2017 bij Amsterdam University Press.

Voorbij de Witte Onschuld
Wekker zegt over de lezing: "In mijn lezing, Voorbij de Witte Onschuld, gebaseerd op mijn etnografie van de dominante Nederlandse zelf-representatie, vraag ik mij, als centrale vraag, af hoe het mogelijk is serieus te denken dat vierhonderd jaar imperialisme geen sporen nagelaten zou hebben in de Nederlandse cultuur, in de taal, in onze instituties, in de manieren waarop we naar onszelf en naar de ander kijken. Hoe zou dat mogelijk zijn?".

"Vervolgens zoom ik in op enkele belangrijke paradoxen in het dominante Nederlandse zelfbeeld. Ik kijk naar die paradoxen als, aan de ene kant, verhalen die wij graag over onszelf aan onszelf vertellen en daartegenover staan dan een serie feitelijke gegevenheden die in strijd zijn met die verhalen. Hoe houden we die geliefde verhalen dan toch overeind? Dat doen wij door middel van 'witte onschuld'. Tussen de bedrijven door zal ik een pleidooi houden om meer werk te maken van de vergelijkende studie van de behandeling en de perceptie van het Oostelijk en het Westelijk deel van het Nederlandse imperiale rijk. En tenslotte geef ik enkele aanwijzingen over waar we ons op zouden kunnen en moeten richten, willen we proberen een gelijkwaardige samenleving te realiseren."

Joke Smitprijs
Gloria Wekker ontving in december vorig jaar de Joke Smitprijs. Deze prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse regeringsprijs en een oeuvreprijs. Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit. Ze maakte het concreet en tilde tegelijkertijd het academische en maatschappelijke debat hierover naar een hoger niveau.

Deze lezing wordt georganiseerd door het DoRe-Café van doopsgezinden en remonstranten en het GSp Studentenplatform voor Levensbeschouwing.

aanvang: 20.00 uur (inloop: vanaf 19.30 uur)
entree: gratis (vrijwillige bijdrage na afloop)

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen