Agenda

naar overzicht

Giorgio Morandi - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving
Giorgio Morandi, Natura morta, 1948, olieverf op doek, 35,9 x 50 cm, 1948, Bologna, Museo Morandi Giorgio Morandi, Natura morta, 1948, olieverf op doek, 35,9 x 50 cm, 1948, Bologna, Museo Morandi
Giorgio Morandi, Natura morta, 1958, olieverf op doek, 20 x 30 cm, Bologna, Museo Morandi Giorgio Morandi, Natura morta, 1958, olieverf op doek, 20 x 30 cm, Bologna, Museo Morandi

Op zoek naar de perfecte compositie

Donderdag 19 april geeft Carolien ten Bruggencate in de Remonstrantse kerk een Kunst in Zicht-lezing over de Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi

Giorgio Morandi
De Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) schilderde zowel landschappen als stillevens, maar maakte vooral furore met zijn melancholische weergaven van dicht bijeen geplaatste flesjes, vaasjes en potten. Morandi’s schilderijen getuigen van zijn voortdurende zoektocht naar de perfecte compositie, van zijn streven naar het weglaten van alles wat overbodig is, om zo met enkele trekken en met gedempte kleuren naar de essentie te gaan. Museum Belvédère in Oranjewoud wijdt een tentoonstelling aan zijn bijzondere werk, dat met name door collega-kunstenaars zeer wordt gewaardeerd.

In 1918 ontdekte Morandi het werk van de metafysische schilders Giorgio de Chirico en Carlo Carra. De ‘terugkeer naar de orde’ die kenmerkend was voor veel Europese schilderkunst kort na de Eerste Wereldoorlog, zette Morandi aan om behalve Giotto en de meesters van de renaissance ook Cézanne opnieuw te bestuderen. In de jaren ‘20 stopte Morandi definitief met alle experimenten en volgde hij zijn eigen weg: een niet aflatende verkenning van het stilleven.

Bologna
Zijn leven lang woonde en werkte Giorgio Morandi in de Italiaanse stad Bologna. Het museum in zijn geboorteplaats toont een reconstructie van zijn atelier. Dit atelier, aan de Via Fondazza, lag aan een groot binnenhof. Vanaf 1955 maakte Morandi minstens tien schilderijen van deze binnenplaats, steeds met kleine variaties. Deze variaties op een thema zijn kenmerkend voor Morandi. Ook in zijn stillevens worden de voorwerpen steeds iets anders gerangschikt.

Carolien ten Bruggencate
Deze lezing wordt gegeven door kunsthistorica Carolien ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw. Haar doctoraalscriptie was gewijd aan serievorming in de stillevens van Giorgio Morandi.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen