Agenda

naar overzicht

Zondag matinee concerten - Carolien Fleumer

Romantiek en Minimalisme

Met de twee woorden Romantiek Minimalisme zou Carolien Fleumer haar pianoprogramma willen karakteriseren.
De donkerrode romantiek van Chopin en de meer ‘sparkling’ lichtrode van Silvestrov naast de almaar doorgaande, bijna hypnotiserende beweging van kleine fragmentjes die de muziek van componisten als Glass en Tiersen kenmerkt.

Chopin en Silvestrov mogen dan geen tijdgenoten zijn en hun landen van herkomst politiek uit elkaar gespeeld, toch ontmoeten ze elkaar in de rode tinten van hun gezamenlijke Oost-Europese ziel. Misschien lijken hun composities tegengesteld aan die van bijvoorbeeld Glass en Tiersen maar de  minimalistische, mechanische muziek van deze laatsten heeft zijn eigen soort romantiek, meer ‘geserreerd’, eenvoudiger, kleiner. Het ‘Seelenschmerzen und Herzgeräusch’ is weliswaar verbonden met de Hoog-romantiek maar verwijst naar een universeel menselijk verschijnsel dat van alle tijden is. Romantiek heeft dan ook vele gezichten evenals het repeterende element die de schepping eigen is.  

Carolien Fleumer vond het een leuk experiment om verbindingen aan te brengen van het ene naar het andere genre en de warmrode Romantici bijna naadloos over te laten gaan in de meer blauwe verkoeling van de Minimalisten en vice versa; het zorgde voor verrassende effecten, cross-overs waarmee beide genres als het ware in een vernieuwd klankperspectief komen te staan.

Er wordt net als de andere zondag matinee concerten gestart met een luisterconcert van 45 minuten. Daarna is er een pauze en daarna komt dezelfde musicus terug voor nog eens 45 minuten, maar nu mag er gepraat worden én geluncht!! We bieden bij deze reeks concerten een speciaal luncharrangement aan.  Het volgende zondag matinee concert is:

zo 20 jan 2019: Coert Huijsman 

Entree
Toegangsprijs concert: €10
Luncharrangement: €27,50 (twee gangen lunch incl. goed glas wijn)

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen