Agenda

naar overzicht

Moderne kunstenaars in de Eerste Wereldoorlog - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Moderne kunstenaars in de Eerste Wereldoorlog

Op 11 november is het honderd jaar geleden dat er - met de ondertekening van het vredesverdrag in Versailles - een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Kunst in Zicht staat bij deze gebeurtenis stil met een lezing over de betekenis van de Eerste Wereldoorlog voor de moderne kunst.

Bij geen oorlog waren ooit zoveel kunstenaars betrokken als bij de Eerste Wereldoorlog. Franse kubisten, Duitse expressionisten en Italiaanse futuristen nemen geestdriftig dienst, maar de tol is hoog: de kunstenaars die niet sneuvelen, zijn lichamelijk of geestelijk voor het leven getekend. Ook Engelse, Oostenrijkse, Russische en Belgische avant-gardisten verwerken de oorlog in hun werk, aanvankelijk patriottisch, later gedesillusioneerd. Aan of achter het front en aan het thuisfront ontstaan duizenden werken die de krijg verheerlijken of verafschuwen. In neutrale landen ontspruiten radicale avant-gardes uit afgrijzen met de zinloze slachting: in Zwitserland Dada en in Nederland De Stijl.

Kunsthistoricus Michel Didier gaat in op de uiteenlopende reacties van de verschillende avant-garde-kunstenaars op de oorlog, waarbij vele bekende namen voorbijkomen, zoals Chagall en Malevitsj, Franz Marc en Paul Klee, Fernand Léger en Raoul Hynckes, Braque en Picasso, Boccioni en Carrà, Schiele en Kokoschka.

Michel Didier is in 1987 afgestudeerd op kunst en muziek. Sindsdien geeft hij vele lezingen en cursussen, veelal over 'zusterkunsten' als kunst & muziek en kunst & literatuur.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen