Agenda

naar overzicht

Leonardo da Vinci (1452-1519) - lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Teylers Museum organiseert in het najaar van 2018 een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci, de meest veelzijdige en beroemdste kunstenaar uit de Renaissance. Kunst in Zicht heeft conservator Michiel Plomp uitgenodigd een toelichting te geven op deze tentoonstelling.

Leonardo (1452-1519) was in zijn tijd al beroemd om zijn ongekende gave om menselijke karakters en emoties op overtuigende wijze uit te beelden. Hij was een van de eerste kunstenaars die geboeid was door de relatie tussen innerlijk en uiterlijk. Dit blijkt behalve uit zijn beroemde schilderijen, zoals de Mona Lisa, nog meer uit de tientallen tekeningen die hij van het menselijk gezicht heeft gemaakt.

In Het Laatste Avondmaal komt al zijn kennis over de uitbeelding van emoties en karakters samen. Vanaf het moment van voltooiing was de muurschildering beroemd vanwege Leonardo's geslaagde ‘typecasting' van de apostelen, én vanwege de levendige en overtuigende wijze waarop hij hun uiteenlopende reacties op de woorden van Jezus had uitgebeeld, zoals verwarring, ontzetting, verbazing, woede en verdriet. Het Laatste Avondmaal kan als muurschildering uiteraard niet reizen, maar zal op een zeer bijzondere wijze op origineel formaat aanwezig zijn in de tentoonstelling.

De tientallen bruiklenen zijn onder meer afkomstig uit de verzamelingen van de koningin van Engeland, het Nationaal Museum in Boedapest, de Albertina in Wenen, het Louvre, en vele andere instellingen. Naast de tekeningen van Leonardo da Vinci zelf is ook werk van navolgers te zien.

Michiel Plomp is hoofdconservator Kunstverzamelingen van het Teylers Museum te Haarlem.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen