Agenda

naar overzicht

'Kiss me with your eyes' lezing Kunst in Zicht

19:30 - 21:30 - € 12,50

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

'Kiss me with your eyes'. Muziek en beeldende kunst rond Andy Warhol's 'Factory'.

Vijftig jaar geleden, in 1968, beleefde de wereld een onrustig jaar vol oproer en protest. Ook in de kunsten voltrok zich in die tijd een revolutie. Kunstenaars zetten zich af tegen de gevestigde orde en kregen nieuwe opvattingen over wat een kunstwerk zijn kon. Het aura van museale kunst werd ter discussie gesteld. Eenvoud, tijdelijkheid, onverkoopbaarheid – het waren in 1968 allemaal nieuwe eigenschappen in de kunst. Legendarische albums verschenen en nieuwe stromingen zagen het licht.

Het atelier van Andy Warhol in New York vormde in de jaren 60 een beroemde ‘hotspot’ voor beeldend kunstenaars, musici, filmmakers en acteurs. The Factory, onder leiding van Warhol, was een soort laboratorium voor de New Yorkse avant-garde. Tot de stamgasten behoorden popmusici als Lou Reed, Bob Dylan, Mick Jagger, Debbie Harry en Nico. In deze lezing laat Leo Delfgaauw ons kennismaken met de dwarsverbanden tussen muziek en beeldende kunst in en om The Factory van Andy Warhol.

Leo Delfgaauw studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte onder meer als conservator bij museum De Pont in Tilburg, was lid van adviescommissies en was tevens jurylid voor verschillende prijzen en beurzen. Hij publiceert met regelmaat over hedendaagse kunst. Tegenwoordig is Delfgaauw docent aan Academie Minerva in Groningen. In oktober 2017 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de beroepspraktijk van oudere kunstenaars.

Kunst In Zicht
Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen.

Entree: € 12,50
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch 050-318 86 51.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen