Agenda

naar overzicht

Nieuw Licht: Bert Wagendorp

20:00 - € 7,50

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Routebeschrijving

Vals spel – Nieuw licht op sport, macht en geld

Coen Simon en Frank Meester spreken in de serie Nieuw Licht in de Der Aa-kerk met journalist en columnist Bert Wagendorp over zijn essay Vals spel waarin hij zijn visie geeft op de verwevenheid van sport, macht en geld. Dreigt door de professionalisering van de sport het spel verloren te gaan? Coreferenten deze avond zijn schrijver, sportanalist en oud-voetballer Jan Mulder en hoogleraar neuromechanica en oud-wielrenner Bert Otten.

In 1938 waarschuwde Johan Huizinga in het beroemde Homo ludens dat door de technische en wetenschappelijke professionalisering van de sport 'de eigenlijke stemming van het spel dreigt teloor te gaan'. Vandaag de dag zien we het resultaat daarvan. Sport beheerst het nieuws, niet door het spel maar vanwege de knikkers, de schandalen en het geweld. In Vals spel vraagt Bert Wagendorp zich af of deze ontwikkeling moet worden gekeerd, en of dat eigenlijk zou kunnen.

Bert Wagendorp
Bert Wagendorp is wielerfanaat, journalist en columnist voor de Volkskrant, en schrijver van onder meer de veelgeprezen bestseller Ventoux, de roman Masser Brock en de rockopera Lance the Rise and Fall.  Zijn boek Ventoux vertelt het verhaal van de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers die op 25 juni 1982 tijdens het wielrennen verongelukt op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden terug naar de Provence. 

Jan Mulder en Bert Otten
Coreferenten deze avond zijn Jan Mulder en Bert Otten. Jan Mulder is schrijver, columnist, sportanalist en oud-voetballer. Hij speelde als profvoetballer bij Anderlecht en Ajax. Na beëindiging van zijn sportcarrière schrijft hij korte verhalen, columns en reportages in onder andere de Volkskrant, Elsevier en Humo. Daarnaast werkt  hij als analyticus voor de Nederlandse en Vlaamse televisie.

Bert Otten is hoogleraar neuromechanica bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de RUG/UMCG en oud-wielrenner. Hij deed onderzoek voor topsporters als Bauke Mollema, Epke Zonderland, Ireen Wüst en Dafne Schippers.

De bedenkers van Nieuw Licht
Coen Simon  is schrijver en filosoof. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek met En toen wisten we alles
Frank Meester is filosoof, schrijver en publicist. Van zijn hand verscheen onder meer Zie mij. Filosofie van de ijdelheid en Islam. Samen met zijn broer Maarten schreef hij de bestseller Meesters in de filosofie en met denker des vaderlands Marli Huijer publiceerde hij Goudmijn van het denken

Entree: € 7,50 / € 5,- Studium Generale-kortingspas en studenten
Kaarten zijn hier verkrijgbaar (servicekosten: € 1,50 per bestelling)
Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47), Boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en Studium Generale.

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen