Agenda

naar overzicht

Bauhaus en Nederland

19:30 - 21:30 - € 15,00

Remonstrantse Kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Routebeschrijving

Oprichting Bauhaus honderd jaar geleden

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat in het roerige Duitsland na de Eerste Wereldoorlog het Bauhaus werd opgericht. Een revolutionair nieuwe kunstopleiding die de vormgeving van de totale leefwereld in het algemeen en die van het woonhuis in het bijzonder voor ogen heeft. Een geheel ontworpen omgeving - van theelepel tot stad - die past bij een nieuwe samenleving, ontdaan van traditionele vormen en materialen.

Nederlanders aan het Bauhaus

Beroemde kunstenaars als Paul Klee, Wassily Kandinsky, Laszlo Moholy-Nagy en Oscar Schlemmer maken deel uit van het lerarenkorps, evenals enkele Nederlanders. In deze lezing ziet u hoe bijvoorbeeld Theo van Doesburg en J.J.P. Oud bijdroegen aan het specifieke karakter van het Bauhaus. Ook het werk van Bauhaus-studenten en docenten die naar Nederland vertrokken komt aan de orde.

Carolien Ten Bruggencate

Carolien ten Bruggencate is kunsthistoricus. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de negentiende en twintigste eeuw.

Kunst in Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Stichting Kunst in Zicht stelt twee keer per jaar een afwisselend programma samen waarin diverse vormen van kunst dichter bij het publiek worden gebracht. Het aanbod omvat lezingen, cursussen, wandelingen en excursies, over onderwerpen uit de geschiedenis van de beeldende kunst, architectuur en toegepaste kunst, archeologie en regionale geschiedenis. De activiteiten sluiten zo mogelijk aan op lopende tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en op andere actuele culturele evenementen

Aanmelden voor deze lezing: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of telefonisch: 050 318 8651

 

Delen via

Meld je aan voor de nieuwsbrief

    blgroningen

    Volgen